Världen 2030 – låt oss göra den hållbar tillsammans!

FN:s 17 globala hållbarhetsmål ska vara uppnådda till 2030, alltså om 12 år. Det låter ju rätt lugnt, eller hur? Jag menar, kan du tänka dig vart du var för 12 sedan och vart du är om ytterligare 12 år? Men verkligheten är den att tiden är knapp och arbetet stort.

Till 2030 ska vi både stoppa klimatförändringar, utrota all form av fattigdom och se till att ALLA barn i världen går eller har gått i skolan (gratis!). Det är en rätt köttig lista av mål, men den goda nyheten är att vi kan uppnå dem. Det har hänt förut! När nyheten om att ozonlagret var oroendeväckande tunt gick världens länder samman för att stoppa det, och det funkade! Historien är full av exempel på att positiv utveckling är möjlig när vi jobbar tillsammans. Det gäller bara att se till att alla har kunskapen, verktygen och viljan att göra vad de kan för att bidra.

Du har nog inte missat alla dåliga nyheter om klimatförändringar, konflikter och utspridd fattigdom, eller hur? Men det händer faktiskt så mycket grymma saker i världen (typ att antalet människor som lever i fattigdom har minskat och fortsätter att minska, barnadödligheten sjunker och fler kvinnor än någonsin tar plats i parlament världen över).

Det är här we_change kommer in. För när hoppet sjunker och övertygelsen sviktar, då kommer we_change in som en virvelvind av inspiration, pepp och energi (tänk Beyoncé på Super Bowl 2017).

Vi vill se till att du som ung känner att du har möjligheten och verktygen att påverka världen till att bli mer hållbar. Tycker du att kommunen där du bor inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringar? Let them know! Är du besviken för att ditt favoritklädmärke inte har miljövänligt material i sina kläder? Let them know too! År 2030 ska vi ha förändrat världen.

we_change drar igång resan mot ett hållbart 2030

Vi vet av erfarenhet att mäktiga förändringar startar med unga. Under förra årets turné …

  • … tyckte nästan 80 % av de deltagande att de fått en bättre förståelse för hållbar utveckling än innan.
  • … kände uppemot 75 % att de fått den kunskap och de verktyg som behövs för att kunna engagera sig för de globala målen.

Under turnén 2018 kommer vi att fokusera på just framtiden. Hur kommer världen se ut år 2030? Vilka lösningar och innovationer har lett oss till det samhälle vi lever i då? Vilka megatrender har präglat oss och påverkat utvecklingen? Och vad är det egentligen som krävs för att vi ska ha nått de globala målen i tid?

Visste du att det forskas på att göra textilier till kläder av trä från skogen? Eller att det just nu undersöks om mänsklig värme kan tas tillvara för att värma bostäder och kontor? Forskare vid Ohio State University håller på att utveckla process där fossila bränslen inte ger upphov till koldioxidutsläpp! Framtiden händer nu, hörrni!

Viktigast av allt – vad är din roll i skapandet av ett hållbart samhälle? Även om de stora besluten och riktlinjerna bestäms av några högt uppsatta ledare någonstans långt borta så är dina val och ditt levnadssätt minst lika viktiga. Det finns sååå mycket du kan göra för att vara med och förändra (som att exempelvis äta mindre kött, återvinna dina kläder och använda mindre engångsartiklar).

Snart drar we_change igång! Håll utkik här på hemsidan eller på våra sociala medier för uppdaterad information om årets turné.

Glöm inte att det är DU som är framtidens beslutsfattare!