“Om jag skulle beskriva we_change med ett ord, så skulle det vara hopp”

Varje dag rapporterar media om hur världen är på väg utför. De berättar om de snabba klimatförändringarna och hur klyftorna i samhället ökar. Det är lätt att tappa hoppet om framtiden och tron på att man själv kan förändra något. Någon som kände precis så var 17 åriga Helen Barwari, som går på Per Braheskolan i Jönköping. Men det var innan hon besökte we_change.

Direkt efter den inledande föreläsningen under we_change gick Helen, tillsammans med flera kompisar, ned för att prata med we_change inspiratör och föreläsare Evyn Redar. Det visade sig snart att Helen var insatt i hållbarhetsfrågor och hon pratade om den värld vi lever i och gav feedback till we_change om hur föreläsningen kunde bli ännu bättre.

Vad tycker du om dagen?
– Jag tycker att dagen har hjälpt oss som individer och att vi verkligen fått lära oss många nya saker. Det som inspiratörerna pratade om under föreläsningen är ingenting nytt för oss, utan saker som vi hör om hela tiden men från ett helt nytt perspektiv på grund av att ni som arbetar med we_change också är ganska unga. Vi är vana vid att träffa äldre människor. Genom att se vad ni som är unga har åstadkommit, så känner jag mig hoppfull och tror att jag en dag kommer att kunna åstadkomma liknande saker.

Vad tycker du om we_change inledande inspirationsföreläsning?
– Jag tycker föreläsningen var väldigt intressant. Vissa saker kunde inspiratörerna Evyn och Björn verkligen berätta om på ett smart sätt. Sättet som inspiratörerna berättade om deras bakgrund och delade med sig av sina egna berättelser gjorde att det kändes som att de var våra vänner snarare än främlingar. Genom att de berättade sina egna berättelser fångades publikens uppmärksamhet och så snart de fått den uppmärksamheten kunde de börja prata om de riktiga utmaningarna som vi står inför. Inspiratörerna berättade om statistik som faktiskt fick oss att känna oss skyldiga – det fick mig och mina vänner att känna att vi borde göra något. Men det fick oss också att känna att vi faktiskt borde börja drömma om en bättre värld. Slutet av föreläsningen var kraftfullt – man kände hopp och att livet kändes mer positivt. I slutet av föreläsningen tänkte jag på vad kan man göra för att förändra världen, även om det handlar om att göra det allra minsta – det behöver inte vara något stort – så länge som det gör världen till en bättre plats. Det är den känslan av hoppfullhet som jag tar med mig från föreläsningen..

Var det något idag som du upplevde öppnade dina ögon? Fanns det något som du inte visste sedan tidigare?
– Något som jag upplever öppnade mina ögon var när Evyn berättade att en av fem kvinnor kommer bli utsatta för allvarligt sexuellt våld i sitt liv. Det fick mig att ba “wow”, jag menar, jag kände till att det var ett problem, men att det var så många gjorde mig överväldigad. Man förväntar sig inte att det skulle vara ett så stort problem i ett samhälle som Sverige. Och sen slår det en, att om problemet är så här stort i Sverige, hur är det inte då på andra platser i världen? Och vad kan man själv göra? Vad kan jag göra för att hjälpa dem? Jag skulle aldrig vilja att detta hände mina framtida barn.

Vad skulle du ge för råd till någon som inte besökt we_change och som snart ska besöka det?
– Mitt råd till dem som ska besöka we_change är att inte tänka “de där konflikterna har ingenting med mig att göra”. Istället tror jag att de som kommer besöka we_change ska tänka på vad de själva skulle gjort om de var i den utsatta situation som många människor befinner sig i. I sin tur ska de fråga sig själva vad de skulle göra om de var i ett land som var drabbat av fattigdom? Mitt råd är med andra ord att verkligen försöka sätta sig in i deras situation och visa medmänsklighet och förståelse.  

En sista fråga, om du skulle beskriva we_change med ett ord, vad skulle det vara?
– Om jag skulle beskriva we_change med ett ord, så skulle det vara hopp. Innan we_change så kände inte jag att jag kunde förändra någonting i världen överhuvudtaget. Men om alla tänker så, så kommer heller ingen förändring hända. Men efter föreläsningen så kände jag mig uppmuntrad till att ta makten och faktiskt arbeta med de saker jag drömmer om – att hjälpa människor. Så, hopp. we_change gav mig hopp.

 

Julia Österberg