“Jag tror man kan påverka allt i sin omvärld, men bara om man är villig att kämpa för sin sak”

Har du någon gång funderat på hur du ska gå tillväga för att påverka ditt liv och din omvärld? Tyvärr är det kanske inte alltid så lätt. Allt för många ungdomar vet nämligen inte hur de ska göra. Förutom att få inspiration genom we_change, kan ett sätt vara att gå med i (eller kanske starta!) ett hållbarhetsråd på din skola. Någon som gjort just detta är 18 åriga Jack Burgos från Helsingborg.

Efter att ha rest hela Sverige runt var det slutligen dags för vårens sista stopp på we_change-turnén, Helsingborg. Hundratals ungdomar från olika gymnasieskolor i Helsingborg trängdes i Olympiaskolans aula. En av dessa besökare var Jack Burgos, från Nicolaiskolans hållbarhetsråd. Vi tog ett snack med honom för att höra vad han tyckte om we_change och framför allt, varför han engagerar sig för en hållbar utveckling.

Hej Jack! Vad tyckte du om föreläsningen med Evyn och Björn?
– Hej! Jag tyckte det var en jättebra föreläsning och duktiga föreläsare som man såg att entusiasmen brann i ögonen på. De visste exakt vad de ville förmedla och gjorde det!

Vad tycker du om panelsamtalet?
– Panelsamtalet hade bra representanter och jag vill särskilt berömma H&M:s representant för att inte dölja eller gå förbi frågor som ställts, vanligtvis kan det hända när ”fel” frågor ställs och jag är mycket nöjd över svaren jag fick!

Tar du med dig något från dagen? I så fall, vad tar du med dig?
– Jag har alltid brunnit för jämlikhet, jämställdhet, solidaritet, mänskliga rättigheter, miljön och feminism. Men det jag tagit med mig är förståelsen för hur alla målen hänger ihop. Om jag kämpar för det mål som är viktigast för mig, kan andra kämpa för helt andra mål, men tillsammans uppnår vi samma resultat, vilket är en hållbar framtid. Jag tror man kan påverka allt i sin omvärld, men bara om man är villig att kämpa för sin sak. we_change har fått mig att inse hur människor kan kämpa för olika saker, men att de ändå kan uppnå samma sak. Det handlar inte om att kämpa för att antingen lösa bostadskrisen eller skapa fler arbeten för att sänka arbetslösheten, utan hållbar utveckling är så stort att två människor som kanske i politiken är helt oliktänkande kan enas och komplettera varandra. Om alla människor på jorden skulle kämpa för 1-2 två mål skulle vi leva i en bättre och mer medveten värld.

Berätta om och varför du är med i Hållbarhetsrådet på Nicolaiskolan?
– När det kommer till hållbarhetsrådet på Nicolaiskolan kan jag inte berätta så mycket eftersom jag är ny i rådet, men en person som verkligen kämpat för hållbarhet länge är vår samordnare i rådet. Han heter Per Kléen, han har varit lärare i 37 år och jobbat på Nicolaiskolan som träslöjdslärare på bild och formgivning i 19 år. Jag gick med i hållbarhetsrådet för jag ville förändra ungdomars inställning till materialismen, som är boven till den onödiga överkonsumtionen och försöka få folk att inse hur viktigt det är att vi tänker på vår jord. Men även för att stå upp för kvinnors rättigheter, få folk att se varför vi behöver feminism, antirasism, solidaritet, jämställdhet och jämlikhet för att minska klyftorna i samhället. Eftersom det finns ett hållbarhetsråd på skolan jag går på är det den perfekta platsen att börja förändra!

Om du skulle beskriva we_change med ett ord, vad skulle det vara?
– Om jag skulle beskriva we_change med ett ord skulle det vara ”liv”, eftersom det är värnandet om en hållbar framtid som räddar hela jorden och allt liv på jorden.

 

Julia Österberg