Challenge: Matsvinn

Know it!
Hur mycket mat slänger du under en vecka? En hel del antagligen. En svensk slänger i genomsnitt 74 kilo per person och år. Det är galet och påverkar vår miljö negativt. Det svenska matsvinnet står för 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan.

Du kan göra skillnad genom att göra medvetna val och ta vara på den mat som du köper och lagar. Den här utmaningen handlar om att inte ha något matsvinn alls under en veckas tid. Varenda litet riskorn ska ätas upp och målet är att inget ska hamna i papperskorgen.

Plan it
Gör upp en plan för maten under veckan. Vad kan du laga för mat som innehåller liknande ingredienser så att du slipper slänga en halv gurka eller massa creme fraische. Bunkra upp med matlådor. Planera dina inköp och småhandla inte.

Do it
Under en veckas tid ska du inte slänga någon mat. Resterna används till morgondagens matlagning eller blir en matlåda.

Pics or it didn´t happen!
Ta en bild eller spela in en liten film på hur du använder dina rester och dela på #we_change och inspirera andra till att bidra till de globala målen.